FLEVOLAND - Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident komt in Flevoland relatief weinig voor. In de provincie worden 11,8% minder valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. Urk is de gemeente met wel 37% minder valincidenten dan gemiddeld. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data.

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen brengt het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart.

Meeste valincidenten in Noordoostpolder

Op gemeentelijk niveau lijken de verschillen in Flevoland mee te vallen. De gemeente Noordoostpolder heeft relatief de meeste opnames (146 per 10.000 ouderen), maar zit alsnog onder het landelijke gemiddelde met 1% minder valincidenten.

Flevolandse gemeenten met de minste opnames

In Flevoland zitten alle gemeenten onder het landelijke gemiddelde. Drie gemeenten zitten er zelfs ruim 17% onder:

  1. Urk (94) - 37% minder opnames

  2. Dronten (120) - 19% minder opnames

  3. Lelystad (123) - 17% minder opnames

Provinciaal in Flevoland weinig valincidenten

In Nederland zijn er negen gemeenten waar er nul ziekenhuisopnames na een valincident waren gemeld. Zes hiervan bevinden zich in Zeeland, twee in Friesland en één in Gelderland.

Flevoland bevindt zich in de top 3 provincies met de minste valincidenten. Volgens de meest recente data worden gemiddeld gezien in Nederland 148 per 10.000 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een valpartij. De provincie Flevoland telt 130 per 10.000 ouderen. Alleen in de provincie Zeeland zijn er minder ziekenhuisopnames (103 per 10.000 ouderen).

De provincie met de meeste ziekenhuisopnames is Groningen. Hier werden ruim 165 per 10.000 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een valongeluk.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/valongelukken-ouderen/