DRONTEN - Monique Hanekamp – docent, consulent en coördinator Beeldende Vormgeving bij De Meerpaal Academie – laat De Meerpaal achter zich en blikt na vijfentwintig mooie jaren terug op haar tijd bij De Meerpaal. Een periode waarin veel is gebeurd: fusies en verhuizingen, maar bovenal een positieve verschuiving op het gebied van cultuureducatie. “Lange tijd zagen scholen en leerlingen de kunstvakken als ‘pretvakken’, leuk om te volgen, maar lang niet zo belangrijk als de ‘reguliere’ vakken”, vertelt Monique. “Kunst laat leerlingen anders naar de wereld kijken. Door kunst leer je je te uiten en te verwonderen. Wat mij betreft zeer belangrijke levenslessen.”
Naast lesgeven aan kinderen, jongeren en volwassenen was Monique ook consulent bij de Kunstwerkplaats, hét loket voor cultuureducatieaanbod in de gemeente Dronten en daarmee een bekend gezicht voor veel mensen uit Dronten. Samen met lokale en regionale partners werkte zij dagelijks hard aan een veelzijdig cultuuronderwijs. “De afgelopen jaren heb ik een grote verschuiving mogen meemaken bij het primaire en voortgezet onderwijs”, vertelt ze. “Er is meer oog voor de ambities van scholen en de identiteit van leerlingen. Ook zijn er vanuit het nieuwe Flevolandse programma ‘CultuurPlus’ extra (financiële) mogelijkheden gecreëerd voor basisscholen. Het geeft nog meer mogelijkheden om het cultuuronderwijs te verbeteren en het biedt ruimte om bestaande plannen en ambities te versterken, te ontwikkelen en uit te voeren. Ik vind het mooi om te zien dat scholen de afgelopen jaren veel beter hebben ontdekt wat de Kunstwerkplaats voor meerwaarde voor ze kan zijn.”
Onderdeel zijn van de groei en ontwikkeling van een leerling
Monique: “Mijn jaren als docent en consulent waren ontzettend waardevol. Aan de ene kant ontvang je wekelijks je cursisten die soms wel jarenlang bij je blijven. Je bouwt een band met ze op, ziet hun groei en bent onderdeel van de ontwikkeling die ze doormaken. Dat is zo fantastisch om te zien. Mijn rol als consulent was een mooie aanvulling op mijn docentschap. In deze functie wist ik jongeren te bereiken die in eerste instantie niet zo snel in aanraking zouden komen met kunst en cultuur. Tijdens al mijn lessen gold voornamelijk één regel: durf te experimenteren en te spelen. Zo ontdek je welke materialen, technieken en onderwerpen je interessant vindt. Dit geldt ook in het echte leven: begin gewoon en ontdek gaandeweg waar je passie ligt. Het leven is voor jongeren al zo’n zoektocht, dan kun je de reis ernaartoe het beste zo leuk mogelijk maken, toch? Het enthousiasme van leerlingen en de lessen die ze eruit haalden, maakte scholen bewust van het belang van kunst- en cultuureducatie. Het is namelijk zoveel meer dan alleen het uitvoeren van een kunstzinnige opdracht.”
Verankering van cultuuronderwijs
Dat scholen cultuureducatie inmiddels belangrijk vinden is wel gebleken, maar het is nog lang niet altijd goed verankerd. “En juist in deze situatie komen wij als Kunstwerkplaats om de hoek kijken. Als Kunstwerkplaats verzorgen we niet alleen het aanbod, we helpen ook met het ontwikkelen van cultuurbeleidsplannen. In de afgelopen jaren zijn daar al mooie samenwerkingen uit voortgekomen waarbij er structureel kunst- en cultuurlessen op scholen werden aangeboden, zowel in het reguliere onderwijs als in het praktijkonderwijs. Ik hoop dan ook dat de komende jaren nog meer geïnvesteerd gaat worden in kunstvakken en dat kunst niet alleen binnen, maar ook buiten de scholen (in de nabije omgeving) wordt beleefd. Kunst biedt jongeren de mogelijkheid om zelf vorm te geven aan de manier waarop ze in de wereld staan. Ze ontdekken welke relatie ze hebben met de ander en met de samenleving en werken op die manier aan hun eigen identiteit. Ik zou dan ook als boodschap willen meegeven: geniet ervan om naar kunst te kijken, praat erover en ga lekker aan de slag!”
Monique Hanekamp neemt per 1 maart afscheid van De Meerpaal. Enkele hoogtepunten uit haar werkzame jaren bij De Meerpaal waren de muurschildering op de parkeerplaats naast De Meerpaal en het multidisciplinaire project ‘Water Wordt Land’ waarbij veel verschillende mensen en amateurverenigingen aan hebben meegewerkt. Monique: “ik geef niet alleen mijn leerlingen mee dat ze moeten blijven ontdekken, zelf vind ik dit ook ontzettend belangrijk. Vandaar dat ik straks op een nieuwe ontdekkingstocht ga bij de Warmonderhof.” Wil je meer informatie over de Kunstwerkplaats? Kijk dan op: www.meerpaalkunstwerkplaats.nl.