DRONTEN - De Meerpaal Academie roept het van de daken: kunst is weer aan zet! Na maanden elkaar alleen via digitale wegen te ontmoeten, worden bijna alle dans-, muziek-, theater en beeldende lessen weer fysiek georganiseerd. “Door deze pandemie zijn veel mensen gaan nadenken over wat echt van waarde is. In eerste instantie is dat natuurlijk het hebben van je dierbaren om je heen, maar daarnaast hebben we gemerkt dat het gemis van kunst in je leven – in welke vorm dan ook – een groot gat slaat”, vertelt Imre Kruis, docent een coördinator pop & jazz bij De Meerpaal Academie. “Dat je verwonderd wordt door een mooi schilderij, dat je overdonderd wordt door een concert of dat je zittend in je theaterstoel geniet van een prachtige voorstelling. Het even helemaal weg zijn van de wereld, dat is wat kunst met je doet.”

“Ik ben zo blij dat er weer muziek klinkt in de gebouwen van De Meerpaal”, lacht Mariëlle Mud, docent en coördinator klassieke muziek bij De Meerpaal Academie. “Het was fijn om het contact met leerlingen digitaal te kunnen onderhouden, maar nu we weer écht samen muziek kunnen maken, maakt mijn hart een vreugdesprongetje. Live hoor en voel je alles weer, zelfs de trillingen van het instrument.” Veel muziekleerlingen vonden het lastig om hun niveau op peil te houden door het gemis aan samenspel. In de muzieklessen van De Meerpaal Academie speelt samenspelen een grote rol. Imre: “Samenspelen is als praten met muziek. Ik hoop komend seizoen weer op veel mooie optredens, Of iemand nu virtuoos de sterren van de hemel speelt of net op les zit; die optredens zijn altijd magisch voor mij. Ik vind het prachtig om de concentratie en de interactie met andere spelers te zien.”

Persoonlijke groei
“Het mooie aan muziekdocent zijn, is dat je leerlingen een langere tijd mag volgen”, aldus Imre. “Leerlingen hebben ieder jaar nieuwe docenten op basis- en middelbare scholen, maar ik blijf. Ik ben dan over een langere periode getuige van een muzikale maar ook een persoonlijke groei. De zelfverzekerdheid groeit, leerlingen durven meer te zeggen en te spelen en ze gaan meer nadenken over de wereld om zich heen en hun positie daarin. Ik denk stiekem dat dit ook een beetje komt door mijn lessen.” Mariëlle vult aan: “als docent aansluiten bij de wensen van de leerlingen, vind ik heel belangrijk. Of je nu jezelf wilt klaarstomen voor het conservatorium of dat je lekker mee wil spelen met je favoriete TikTok-nummer maakt daarin niets uit. Het is een feestje om voor iedere leerling het optimale speelplezier eruit te halen.”

Nooit te oud om te leren
Voor iedereen die nog twijfelt om te starten met muzieklessen hebben Imre en Mariëlle één gouden tip: gewoon doen! “Ik had van de week een man van 58 aan de telefoon die al heel lang met het idee in zijn hoofd rondliep om te gaan drummen”, vertelt Imre. “Hij zei: ik heb geen idee of het wat voor me is en of ik het kan leren maar ik heb het altijd al eens willen proberen. Hij start binnenkort met een kennismakingscursus van 8 lessen. Een mooie instapcursus voor iedereen die eerst rustig wil ontdekken of het bij je past.” De komende weken organiseert De Meerpaal Academie veel laagdrempelige en gratis activiteiten om inwoners van de gemeente Dronten (weer) kennis te laten maken met kunstlessen. Kijk op www.meerpaal.nl/kunstaanzet voor alle gratis workshops.

De lessen bij De Meerpaal Academie worden weer fysiek hervat. Heb je interesse in een cursus of wil je graag meer informatie? Op www.meerpaal.nl/cursussen vind je het volledige aanbod. Voor vragen kun je terecht bij activiteiten@meerpaal.nl.