DRONTEN - Tijdens het Open Dag Festival op zaterdag 14 mei ademt De Meerpaal kunst en cultuur. “We vieren dat we weer als vanouds de deuren mogen opengooien”, vertelt Vashti de Caluwé, interim-manager bij De Meerpaal Academie. De zintuigen worden deze dag volop geprikkeld en er wordt geen enkel hoekje van het gebouw onbenut gelaten. Het Open Dag Festival is volledig opgetuigd binnen het thema ‘van binnen naar buiten’. “Kunst is expressie en impressie, jezelf uitdrukken en nieuwe indrukken opdoen. Deze dag staat dus volop in het teken van het prikkelen van je zintuigen en je eigen creativiteit ontdekken.”

De Meerpaal Academie gooit deze dag tussen 13.00 en 17.00 uur haar deuren wagenwijd open: de hele middag is er een doorlopend programma met verschillende acts, een muzikale proeftuin en vooral heel veel workshops. “We hebben met grote zorgvuldigheid het programma samengesteld waarbij we hebben gekeken naar alle leeftijden en alle kunstvormen die we in huis hebben”, vertelt Vashti. “Er is echt voor jong en oud van alles te beleven.”

In beweging

Het programma varieert door het hele gebouw. Op het binnenplein is het hoofdpodium met verschillende optredens, maar geniet je ook van allerlei gekke verrassingen en kun je deelnemen aan een theatrale rondleiding vol sketches of aan het maken van een groot gezamenlijk schilderij. In de leslokalen is er ruimte om te onderzoeken of jouw favoriete cursus erbij zit. Zo kun je instrumenten uitproberen, meedoen met dansworkshops of deelnemen aan verschillende beeldende lessen en workshops. “Het hele gebouw ademt deze dag kunst en cultuur waarbij gastvrijheid centraal staat en bezoekers worden uitgenodigd om lekker mee te doen. Zelfs de route naar jouw favoriete cursus is allerminst saai doordat je van alles tegenkomt, denk bijvoorbeeld aan ‘Klassiek in de lift’, waarbij je een mini-concertje krijgt tijdens de wachttijd in de lift.”

Het programma

Het Open Dag Festival is gratis toegankelijk. Het programma is te vinden op www.meerpaal.nl/opendag. “We proberen alle ruimtes te benutten, zodat mensen geïnspireerd raken in al onze zalen. Het programma zal de komende dagen nog verder worden aangevuld. Kijk gerust een paar dagen voor 14 mei nog eens op onze website om een complete indruk van het programma te krijgen. Maar bovenal; kom langs. Kunst is namelijk niet in woorden te vatten. Dat moet je ervaren!”