DRONTEN - Cool 2B Fit is een programma dat op een gezonde manier en met een positieve benadering kinderen met overgewicht kennis wil meegeven over gezonde, lekkere voeding en over bewegen. Dit programma is een kans voor kinderen met overgewicht en obesitas in de leeftijd van 8-13 jaar. Het is geen afvaltraject, maar een leefstijlverandering waarin de ouders/verzorgers een belangrijke rol hebben. En dat op een coole manier. In Dronten start binnenkort de eerste groep. De eerste aanmeldingen zijn binnen. Er is nog een aantal plekken beschikbaar.

Soms worden kinderen net iets sneller zwaar dan ze lang worden. Dat sluipt er vaak ongemerkt in. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten en je minder energiek voelen. Bij Cool 2B Fit leert het hele gezin hoe je gezonder kunt leven, zodat het makkelijker is om het vol te houden. De kinderen ervaren ook dat buitenspelen, bewegen en samen sporten leuk is. De hele groep heeft overgewicht, waardoor de kinderen zich snel op hun gemak voelen.

In dit programma sporten kinderen een jaar lang wekelijks met de buurtsportcoach, waarvan de eerste zes maanden intensief. Er zijn ouder- en kind bijeenkomsten onder begeleiding van een diëtist, orthopedagoog en kinderfysiotherapeut. Iedereen krijgt individueel advies. Het hele programma heeft een doorlooptijd van anderhalf jaar.

Aanmelden met doorverwijzing van huisarts
Kinderen met overgewicht kunnen zich aanmelden met hun ouders/verzorgers. Bespreek de wens om deel te nemen met je huisarts, GGD jeugdverpleegkundige of kinderarts, zodat er een verwijzing wordt gemaakt. Het kind en de ouders/verzorgers moeten gemotiveerd zijn en aan de slag willen. De ouderbijdrage bedraagt €15,- per maand. Voor alle informatie kijk op www.cool2bfit.nl of bel met Marjo de Groot (Buurtsportcoach Gezondheid van De Meerpaal) via 06-22761992.

Positieve resultaten
In andere gemeentes is het programma goed ontvangen. In de resultaten werd gemeld dat de conditie van de kinderen verbetert, waardoor er sneller aansluiting bij een lokale sportvereniging gevonden kan worden. Kinderen kunnen beter meekomen en kunnen het goed volhouden. Ook staan ze veel steviger in hun schoenen. Alle kinderen vonden het heel leuk om mee te doen en samen met ouders/verzorgers werden ze fitter.