NIJMEGEN - Almere City FC heeft op de valreep van 2019 de eerste uitoverwinning te pakken. De ploeg boekt vanavond in Stadion De Goffert in Nijmegen een even merkwaardige als historische overwinning op N.E.C. Nijmegen. Waar nog nooit een punt van de thuisploeg werd afgesnoept, daar prijkt nu na 90+5 minuten een 2-3 zege op het scorebord. Almere City FC mag aanstaande vrijdag het goede gevoel een vervolg geven met de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Roda JC.

Moegestreden, teruggedrongen, klaar voor de genadeklap. Almere City FC beleeft het allemaal wanneer het in De Goffert een 0-2 voorsprong in de tweede helft in knap zes minuten tijd weggeeft. Maar spits Thomas Verheydt redt uiteindelijk de punten. De secondenwijzer heeft na de 2-2 het rondje nog niet volgemaakt of de kopsterke spits heeft de bal via de binnenkant van de paal weer binnen geknikt. Assist? Ras-Nijmegenaar Youri Loen.

Almere City FC etaleert in Stadion De Goffert over de hele avond genomen een flink staaltje effectiviteit. De balans na de eerste 45 minuten: twee kansen, twee doelpunten. En dat terwijl de ploeg het tijdens het openingskwartier als vanouds moeilijk heeft in Nijmegen. De snelle buitenspelers van de thuisploeg laten er namelijk in de beginfase geen gras over groeien. De grootste kans komt op conto van Jonathan Okita, die na twintig minuten de diepte in sprint. Doelman Joshua Smits verkleint de hoek echter op zo’n wijze, dat de rappe aanvaller er alleen nog een lob uit kan persen. Tot opluchting van de City-spelers belandt de bal op de lat.

Okita laat al na zes minuten zijn dadendrang laten. Een hakballetje brengt de voormalig MVV-speler achter de laatste verdedigingslinie in stelling voor een schot, maar Smits pakt die bal makkelijk. Ook later in het duel zijn de kansen niet aan de Nijmegenaren besteed, met name dankzij kunst- en vliegwerk van onder andere Radinio Balker.

Voetbalwetten dicteren dat het balletje dan aan de andere kant wel valt. ‘De Bloedkuul’ is daar geen uitzondering op. De allereerste mogelijkheid van Almere City FC na 25 minuten verdwijnt dan ook achter keeper Branderhorst. Een houdbaar afstandschot van James Efmorfidis wordt compleet verkeerd door de goalie ingeschat, waardoor de bezoekers een voorsprong jatten.

Almere City FC maakt er even later zelfs 0-2 van. Nadat N.E.C. noodgedwongen wisselt (door een blessure van Tom Overtoom) vindt Ricardo Kip ruimte achter de verdediging van de thuisploeg. Efmorfidis ziet het en bedient Kip op maat voor een schokeffect voor rust.

Na de theepauze weet N.E.C. wat het moet doen en dringt het Almere City FC terug. De mannen van Ole Tobiasen weten dat een aansluitingstreffer funest kan zijn voor de moraal. In de 65e minuut krijgt de thuisploeg waar het naar verlangt. Radinio Balker tikt de bal in eigen doel na goed voorbereidend werk van Jellert van Landzaat. Daarna is de beer los en ruiken de Nijmegenaren bloed. De gelijkmaker valt dan ook niet lang daarna, wanneer oud-Almere City FC speler Josef Kvida uit een corner binnen kopt.

Almere City FC herrijst als een fenix uit de as met de 2-3 van Verheydt. In de resterende minuten is het eerder 2-4 dan 3-3. Een schot van Venema stuit op de keeper en een scherpe glijder van Loen vindt de paal. Fair enough: ook Joshua Smits redt nog een keer op fabuleuze wijze om de allereerste uitoverwinning van het seizoen veilig te stellen.