DRONTEN - Tjerk Spriensma is door de jury van de Open Kustprijs 2023 tot winnaar uitgeroepen. De publieksprijs is naar Marlene Boon gegaan. Beide kunstenaars maakten een kunstwerk binnen het thema ‘De schoonheid van imperfectie’. De werken maken deel uit van een expositie op het binnenplein in De Meerpaal, die nog tot en met zondag 14 januari volgend jaar duurt.

De Open Kunstprijs 2023 telde dit jaar bijna 40 inzendingen. De jury, bestaande uit Evert Rolleman, Marianne Alting en Nicky Saliha, heeft gelet op kleur, compositie, techniek en materiaalbeheersing. Over het winnende schilderij van Tjerk, ‘Blox’, oordeelde zij als volgt: “Een zeer sterk werk! Het thema komt terug in de imperfectie van de zwarte lijnen die hier en daar lijken te breken en los te komen. De winnaar van de juryprijs heeft heel mooi laten zien hoe je met techniek en kleurgebruik in een plat vlak een ruimtelijke en evenwichtige compositie maakt. Door gebruik van kleur en contrast in licht en donker. Het blauw komt mooi naar voren in contrast met de gouden tinten. Door de kleuren zacht in elkaar te wrijven heeft de kunstenaar een organisch geheel weten te creëren. De lijnen kaderen het werk niet af maar laten het werk organisch doorlopen. Het blijft dansen voor je ogen op een goede manier.” Benieuwd geworden naar het schilderij? Het werk van Tjerk is nog bijna een jaar te bewonderen in De Meerpaal.

Meer dan 200 stemmen
Voor de publieksprijs werd er maar liefst 222 keer gestemd. Het winnende werk van Marlene heet ‘Vervuilde schoonheid’. Net als Tjerk heeft zij een tegoedbon van 50 euro te besteden bij De Meerpaal ontvangen.