FLEVOLAND - In Zuid- en Oost-Flevoland zien we steeds vaker lengtescheuren in het asfalt van onze provinciale wegen. Deze scheuren ontstaan in droge periodes en komen vooral voor op plekken waar bomen direct langs de weg staan. Deze scheuren zijn gevaarlijk voor het verkeer. De provincie, als wegbeheerder verantwoordelijk voor veilige wegen, gaat daarom bomen weghalen bij de Gooiseweg (N305). Dit kan verkeershinder opleveren van maandag 20 februari tot en met vrijdag 10 maart. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf 9:00 tot en met 15:00 uur.


Hinder voor het verkeer

Vanaf maandag 20 februari tot en met vrijdag 10 maart worden er bomen gekapt op de Gooiseweg (N305). Er wordt gestart bij het Trekkersveld bij Zeewolde. Daarna worden de bomen verwijderd ter hoogte van het tankstation Zeewolde Zuid tot en met de kruising verkeerslichten Gooiseweg (N305) / Larserweg (N302). Er is tijdens de kap van de bomen een halve rijbaan minder voor het verkeer. Op bepaalde tijden (drukke momenten) zijn verkeerregelaars op het fietspad aanwezig om het verkeer langs de werkzaamheden te loodsen.

Vooraankondiging afsluiting afrit Gooiseweg N305 richting de Karekietweg vanaf 6 maart

De bomen langs de langs de afrit van de Gooiseweg (N305) richting de Karekietweg (Biddinghuizen) worden ook gerooid. Om dat te kunnen doen wordt de afrit van de Gooiseweg richting Biddinghuizen naar de Karekietweg tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

Er wordt een omleidingsroute ingesteld via Nonnetjesweg/ Mosselweg. Deze werkzaamheden staan voorlopig gepland vanaf maandag 6 maart tot en met 10 maart.

Goed om te weten

In droge periodes krimpt de klei- of veenlaag onder de weg, waardoor het asfalt kan gaan scheuren. De bomen langs de weg onttrekken veel grondwater, waardoor het grondwaterpeil zakt en de onderliggende klei-/veenlaag nog verder uitdroogt. Aan de zijkanten van de weg, dicht bij de bomen, is de uitdroging vaak het ergst. Zo is de grondwaterstand direct bij de boom lager dan 10-15 meter bij de boom vandaan. Sommige bomen hebben meer water nodig dan anderen; een populier verbruikt in het groeiseizoen ongeveer 1500 liter water per dag.