DRONTEN - Tien theaters in Regio Zwolle gaan intensiever samenwerken op het gebied van programmering, marketing, techniek en bedrijfsvoering. Dit moet leiden tot meer keuze voor het theaterpubliek en een betere beheersing van de kosten. De tien theaters presenteren zich voor het eerst gezamenlijk met de campagne ‘Theater. Goed voor elkaar!’. Hiermee wijzen ze de inwoners van Regio Zwolle op hun samenwerking en het plezier van een theaterbezoek. De samenwerkende theaters zijn het HOFtheater in Raalte, Veluvine in Nunspeet, Theater De Tamboer in Hoogeveen, Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, Theater de Voorveghter in Hardenberg, de Stadsgehoorzaal in Kampen, De Meerpaal in Dronten, Theater ’t Voorhuys in de Noordoostpolder, Schouwburg Ogterop in Meppel en Zwolse theaters in Zwolle.

Achter de schermen
‘We zijn al langer met elkaar in gesprek’, zo vertelt Rob Zuidema, directeur van Zwolse theaters en voorzitter van het Theateroverleg Regio Zwolle. ‘Het begon met het opstellen van een cultuurnota voor Regio Zwolle. Tien professioneel geleide theaters in Regio Zwolle kwamen hierdoor met elkaar in gesprek. Tijdens de gesprekken bleek dat er bij ons allemaal behoefte was aan samenwerken en kennis delen. Waarbij we het er met elkaar over eens waren dat het eigen en unieke karakter van ieder theater voorop staat. Er zijn echter voldoende zaken, vooral achter de schermen, waar we allemaal mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan ticketsystemen, ICT of theatertechniek.’ Naast de directies zijn ook de marketingafdelingen, de technici en de programmeurs van de theaters met elkaar in gesprek gegaan. ‘En dat levert resultaat op’, aldus Zuidema. Het eerste tastbare bewijs daarvan vormt de gezamenlijke campagne ‘Theater. Goed voor elkaar!’.

Breder aanbod
De contacten tussen de programmeurs moeten er toe leiden dat er meer onderlinge afstemming komt bij het opstellen van de theaterprogramma’s. Dit heeft als effect dat bij alle theaters de zaalbezetting optimaliseert en het publiek meer keuze heeft. Hierdoor hebben de theaters de mogelijkheid om naast publiekstrekkers ook voorstellingen te programmeren van jonge theatermakers of bestemd voor een kleiner publiek. Op deze wijze wordt de podiumkunst in de volle breedte in stand gehouden.

Ondersteuning
Bij de ontwikkeling van hun samenwerking krijgen de tien theaters ondersteuning van Creative Works Regio Zwolle. Deze regionale brancheorganisatie voor de creatieve sector stelt een projectbegeleider beschikbaar. Ook Rabobank is een belangrijke partner in dit geheel. Zuidema: ‘Rabobank wil graag meer focus aanbrengen op de rol die ze heeft als coöperatieve bank: een bijdrage leveren aan lokale en regionale ontwikkelingen in de breedste zin van het woord.’ Barry van de Lagemaat is directievoorzitter bij Rabobank Apeldoorn en voorzitter van het samenwerkingsverband van acht Rabobanken in Regio Zwolle. ‘Rabobank ondersteunt de theaters met kennis en ons netwerk. Dat past ook heel goed bij onze coöperatieve gedachte: samen werken aan oplossingen die goed zijn voor de klant, de buurt en de regio. In dit geval zetten we een procesbegeleider annex verandercoach in die heel veel kennis heeft over brede vormen van samenwerking.’

Bijdrage aan succes Regio Zwolle
Zuidema is tevreden over de samenwerking, als binnen de theaters de voordelen merkbaar zijn. Dat is het geval als de programmering spannend, afwisselend en breed is. Maar ook op elkaar afgestemd, zodat er geen overlap is en het publiek in Regio Zwolle ruime keuze heeft. ‘En natuurlijk ook als we datgene wat we aan de achterkant aan kosten hebben bespaard, weer ten goede kunnen laten komen aan onze programmering en dus aan de theaterbezoeker. Wij zijn ervan overtuigd dat we met ons gezamenlijke aanbod een bijdrage kunnen leveren aan het succes van Regio Zwolle. Als hier ook bijzondere voorstellingen te zien zijn, waarvoor je anders naar de Randstad moest. Regio Zwolle wordt daarmee nog aantrekkelijker als regio om te wonen en werken, met een breed en gevarieerd cultureel aanbod.’