DRONTEN - Samen Actief van de gemeente Dronten en Gezonde Leefstijl Dronten breiden het bewonersbudget van Samen Actief tijdelijk uit met de volgende uitdaging: Hoe kun je de omgeving waar je woont, werkt en leeft zo gebruiken dat je gezond en sportief bezig kunt zijn? Inwoners van de gemeente Dronten kunnen hun idee indienen en maken kans op een financiële bijdrage. Er is een bedrag van € 3.000,- beschikbaar om één of meerdere ideeën te ondersteunen.

Deze oproep biedt ruimte aan goede en inspirerende ideeën voor gezond en sportief gebruik van de woon-, werk- en leefomgeving. Hierbij kan men denken aan een gezamenlijke moestuin, een blote voetenpad, een kookworkshop, gezonde hapjes in de straat, een ‘ontdek- en beweegroute’, een sportieve break met collega’s tijdens werktijd, sportieve activiteiten voor ouders langs de lijn op het sportveld of het organiseren van activiteiten in de speeltuin. Iedereen wordt uitgedaagd om vooral zelf creatief te zijn!

Aan het woord drie initiatiefnemers die vorig jaar met succes mee hebben gedaan en een financiële bijdrage hebben ontvangen.
De Rotary Club Dronten constateerde dat er nergens in Dronten een plek was om met water en zand te spelen. Hans Betzema van de Rotary Club Dronten vertelt: ‘Aan de Kruizemunt was een speelplek aan vervanging toe en in goed overleg hebben we een waterspeelplaats kunnen toevoegen aan de plannen. Kinderen kunnen water oppompen, dammetjes bouwen, kortom lekker kliederen met zand en water. Dit daagt kinderen uit om buiten te spelen’.

In Dronten Noord is de Ontmoetingstuin gerealiseerd. Anke Dekkers, een van de initiatiefnemers, is dolenthousiast over wat de tuin de buurt heeft opgeleverd. ‘Het is een prachtige plek voor ontmoeting voor zowel jong als oud. Buurtbewoners kunnen genieten van de bloemen en de bijen en wat de tuin voortbrengt aan gezonde voeding, zoals wortels, tomaten, aardbeien en sla’. Recepten worden zelfs gedeeld via de Facebook wijkpagina.
’Het Opgroeicafe kreeg regelmatig te horen dat er weinig tot geen kosteloze activiteiten worden georganiseerd voor kinderen onder de 6 jaar. ‘Voor ons was dit een reden om samen met een aantal ouders en samenwerkingspartners ‘’ouder & kind’’ activiteiten te gaan organiseren’, aldus Marije Vos van Home Start. Claudia Jansen, sociaal werker bij De Meerpaal Welzijn vult aan: ‘Samen met je kind sporten is niet alleen gezellig, je leert ook samenwerken en grenzen verleggen. Én je hoeft geen oppas te regelen.’

Ben je geïnspireerd geraakt? En heb jij hét nieuwe idee om jouw woon, werk of leefomgeving gezonder te maken? Stuur dan je idee in via de website van Samen Actief; https://www.samenactief.nl/. Hier vindt je ook aanvullende informatie en de randvoorwaarden over dit initiatief.