DRONTEN - De rol van het vrijwilligerswerk is vandaag de dag ongekend groot. Vrijwilligers worden niet voor niets het kloppende hart van de gemeente Dronten genoemd. Want dankzij actieve en betrokken burgers zijn veel sociale initiatieven mogelijk. Mantelzorgondersteuning, maaltijdvoorzieningen, een leuk evenement of een helpende hand wanneer iemand dat nodig heeft. Tal van initiatieven worden vormgegeven door onze vrijwilligers. Matchpoint Vrijwilligerswerk, onderdeel van De Meerpaal Welzijn, biedt ondersteuning, bemiddelt en organiseert cursussen voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties. In dit artikel vertellen Frans Vuik, Ineke Loekenbach, Judith van Heeswijk en Margriet Boevé over hun rol bij Matchpoint Vrijwilligerswerk en wat het vrijwilligerswerk voor hen betekent.


Met het bereiken van de gepensioneerde leeftijd en door de verhuizing van Amsterdam naar Dronten zocht Frans naar een nieuwe tijdsbesteding. “Ik stapte uit het werkende leven en moest mijn weg nog vinden binnen de gemeente Dronten. Ik wilde graag mijn netwerk uitbreiden en zag een leuke functie via Matchpoint Vrijwilligerswerk. Vervolgens kwam ik niet verder dan de balie, want daar wisten de dames me te strikken voor de baliefunctie”, lacht Frans. “Overigens een fantastische plek, want binnen deze functie heb ik veel contact met mensen.” Ook Judith is zo bij de balie van Matchpoint Vrijwilligerswerk terechtgekomen. “Na een lastige periode kon ik me niet gelijk in het werkende leven storten. Dit voelt voor mij als een perfecte tussenoplossing. Ik vind het fijn om weer echt van betekenis te mogen zijn en tegelijkertijd te werken aan balans tussen energie en het aangeven van mijn grenzen.”

De juiste klik
Potentiële vrijwilligers worden altijd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Ineke: “Juist in een gesprek krijg je een realistischere indruk van iemand en kunnen we beter inschatten of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. We nemen mensen nooit klakkeloos aan. We proberen altijd te zoeken naar de juiste klik tussen mensen en organisaties of klussen. We willen dat mensen blij worden van hun vrijwilligerswerk. Dat is voor mij ook de drijfveer geweest om hiermee te starten. Iets voor anderen doen, maakt mij gelukkig. En hoe mooi is dat om dit samen met anderen te delen?”

Eenzaamheidspreventie
De collega’s van Matchpoint Vrijwilligerswerk vervullen naast hun bemiddelingswerk ook een rol om eenzaamheid te bestrijden. Margriet: “Niet iedereen die hier komt, is op zoek naar vrijwilligerswerk. Vaak genoeg zitten mensen ook om een praatje verlegen. Ook zien we regelmatig herintreders waarbij mensen het lastig vinden om weer ritme en regelmaat te krijgen. Door ’s ochtends met ons een bak koffie te drinken is de dag voor hun gestart. Mensen denken snel dat een bepaalde doelgroep hiervan gebruik maakt, maar wij zien echt allerlei mensen terug binnen alle lagen van de samenleving. Dat maakt ons werk ook zo mooi en veelzijdig. Ik vind het fijn om weer collega’s om me heen te hebben, daar haal ik veel positieve energie uit. We gebruiken elkaars talenten om ons werk zo optimaal mogelijk te doen.”

Frans, Ineke, Judith en Margriet zijn binnen Matchpoint Vrijwilligerswerk voornamelijk de vraagbaak voor de Praktische Hulpdienst. Mensen kunnen hier met vragen terecht over klussen die ze vanuit het netwerk of vanwege financiën niet voor elkaar krijgen. Bij het aannemen van klussen en vrijwilligers wordt per keer gekeken of er matches gemaakt kunnen worden.

Er staan momenteel meerdere vacatures open als baliemedewerker bij Matchpoint Vrijwilligers. Enthousiast? De koffie staat klaar voor een kennismakingsgesprek!