DRONTEN - De dagen zijn kort, je zit meer binnen en je wilt het thuis gezellig maken. Aan het eind van de middag schenk je een welverdiend glas rode wijn in. Dat hoort bij deze tijd van het jaar, toch? Of is het stiekem een gewoonte geworden? De werkgroep Helder Uit, bestaande uit De Meerpaal Welzijn, GGD Flevoland, Tactus Verslavingszorg en de gemeente Dronten dagen je uit om je alcoholgebruik in januari op pauze te zetten.

"Veel mensen drinken dagelijks alcohol. Dat kan variëren van 1 glas per dag tot (meer dan) 20 glazen per week", vertelt Aylin van Duinen, projectleider Gezonde Leefstijl. "Vaak is dit gewoontegedrag. Een glas wijn of bier drinken is nu eenmaal lekker ter ontspanning. Maar wat als we in de maand januari helemaal geen alcohol drinken?" Tijdens Dry Januari worden deelnemers uitgedaagd om een maand lang geen alcohol te drinken en te ervaren wat de positieve effecten ervan zijn.

Bewuster van alcoholgebruik
Aylin: "In verschillende gemeentes wordt de IkPas-campagne uitgerold. Eigenlijk de Nederlandse versie van Dry Januari. Ook Dronten doet hieraan mee. Als projectleider Gezonde Leefstijl daag ik alle Drontenaren uit hieraan mee te doen. In veel gevallen zul je merken dat het nuttigen van alcohol een gewoonte is en geen écht genietmomentje. De bewustwording die deze campagne met zich meebrengt, vind ik een groot pluspunt. Daarnaast ontdek je na een maand ook de fysieke voordelen, zoals jezelf fitter voelen, beter slapen en gewicht verliezen."

IkPas helpt
Je alcoholgebruik op pauze zetten kan een grote uitdaging zijn. Door je aan te melden bij IkPas ontvang je tips, artikelen, recepten en badges die je helpen en stimuleren om je goede voornemen vol te houden. "Overigens is de campagne er niet op gericht om nooit meer alcohol te drinken, maar richt zich juist op het stukje bewustwording", vertelt Aylin. "Je zult zien dat je na het inlassen van een alcoholpauze veel beter in staat bent om te doseren en ervoor te kiezen wanneer je er echt van wilt genieten."

Inschrijven
Nieuwsgierig geworden of jij IkPas volhoudt? Meld je vanaf nu aan via www.ikpas.nl/dronten. Je kunt ook als team meedoen. Stimuleer vooral je familieleden, vrienden of sportteam om dit samen te doen. Zo wordt de uitdaging voor iedereen leuker en makkelijker!