FLEVOLAND - Meer buitenlessen voor basisschoolkinderen in Flevoland. Een buitenles is niet alleen leuk maar heeft ook diverse positieve invloeden. Wanneer kinderen op jonge leeftijd veel in aanraking komen met de natuur heeft dat invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Je kunt je beter concentreren, omgaan met kritiek, meer leren en je wordt er creatiever van. IVN Flevoland gaf aan leerkrachten in Dronten, Zeewolde en Emmeloord een workshop; van binnenles naar buitenles.


Naast de hierboven genoemde redenen zijn er nog een tal van redenen te noemen waarom er meer buitenlessen zouden kunnen worden gegeven. De natuur is belangrijk voor de fysieke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Door buiten les te geven, breng je de natuur weer dichter bij kinderen. Een buitenles vergroot je cognitieve capaciteit. Buiten is alles 'echt', een realistische en betekenisvolle context. Zo werken ze aan hun persoonlijke ontwikkelingen zoals de motoriek, lokaliseren, ontwerpen en bouwen. Ook zijn er meer interacties tussen kinderen onderling. Het motiveert kinderen om actief mee te doen aan een les.


In de workshop werd naast ideeën en uitleg ook gekeken naar belemmeringen en hoe deze op te lossen zijn. De leerkrachten kregen daarnaast praktische handvatten waar ze mee verder kunnen. Workshopleider Lidewij Disbergen: "Als je het nog nooit hebt gedaan is het geven van een buitenles best even een uitdaging. Het is voor iedereen wennen, ook voor de leerkracht. Uiteindelijk is de voldoening groot. Kinderen én leerkrachten vinden een buitenles vaak erg leuk en door te bewegen is het voor veel kinderen makkelijker om leerstof vast te houden. Dat motiveert enorm."

In Emmeloord vond de workshop op de Zonnebloemschool plaats, een school voor gespecialiseerd onderwijs. De leerkrachten gaan al veel met de leerlingen naar buiten, via deze workshop hebben we ze nog meer gewezen op gerichte opdrachten om naar buiten te gaan.

In Dronten is de workshop georganiseerd op de Christiaan Huygensschool, waar de leerkrachten onderwijs geven aan hoogbegaafde leerlingen. De kinderen op deze school hebben minder herhaling nodig en dat geeft de ruimte om ze op ander gebied extra uit te dagen.

Buitenles is geschikt voor kinderen in het reguliere onderwijs, het speciaal onderwijs en onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. Er wordt in het buitenlokaal niet alleen natuurlessen gegeven, maar ook de reken- en taallessen worden vertaald/omgebouwd naar reken- en taallessen voor het buitenlokaal.


Wil jij ook meer buitenlessen gaan geven? Kijk voor inspiratie op buitenlesdag.nl
De workshop is binnenkort ook te boeken via de NDE gids!