BIDDINGHUIZEN - - Per begin volgende week heropent Het Koetshuis in Biddinghuizen tijdelijk haar deuren om als (nood)opvang te fungeren voor vluchtelingen uit Oekraïne. De Rotary Club uit Biddinghuizen trok afgelopen week aan de bel bij De Meerpaal en gaf aan graag haar steentje te willen bijdragen. “De nood is ontzettend hoog en naar alle waarschijnlijkheid komen er duizenden vluchtelingen richting Nederland”, vertelt Johan Boonekamp, interim-directeur van De Meerpaal. “Per veiligheidsregio betekent dat nu al dat er voor 2.000 mensen onderdak geregeld moet worden. Met de capaciteit die we momenteel nog beschikbaar hebben in de al bestaande opvanglocaties (zoals de AZC’s) redden we dat niet. We werken dan ook met man en macht om ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk in gereedheid wordt gebracht zodat deze mensen een veilig tijdelijk onderkomen hebben.”

Marion Reizen vertrekt aankomende vrijdag met een aantal bussen richting de Oekraïense grens om daar mensen op te halen. Een deel van deze mensen zal in Kampen verblijven en een deel zal in Het Koetshuis haar intrede doen. Hoeveel vluchtelingen komende weken in Biddinghuizen aankomen, is nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid bereiken voorlopig vooral vrouwen, kinderen en ouderen de gemeente. Mannen onder de 60 mogen het land namelijk niet verlaten.

Warm ontvangst

Ondanks dat Het Koetshuis niet meer in beheer van De Meerpaal was, heeft de gemeente De Meerpaal gevraagd om dit project op te tuigen. Johan: “Vanaf het verkennende gesprek met de Rotary Club zijn we achter de schermen direct aan de slag gegaan om de mensen uit Oekraïne zo goed en warm als mogelijk te ontvangen. Dat betekent niet alleen een veilige en warme slaapplaats, maar ook goedwerkende wifi en extra begeleiding en activiteiten vanuit de afdeling Welzijn. We hopen dat vooral de kinderen naar verloop van tijd weer een beetje kind kunnen zijn door hen rust, regelmaat en afleiding te bieden. De sportzaal is volledig tot onze beschikking, dus daar zullen we volop activiteiten organiseren voor deze jonge doelgroep.”