DRONTEN - Een programma dat zich richt op leefstijlverandering voor kinderen met overgewicht in de leeftijd van acht tot dertien jaar samen met hun ouders/verzorgers.

Veel eten en weinig bewegen is vaak de oorzaak van overgewicht bij kinderen. Eén op de acht kinderen in de leeftijd van vier tot dertien jaar heeft overgewicht of dreigt overgewicht te krijgen. Meisjes iets meer dan jongens. Kinderen die te zwaar zijn, kunnen te maken krijgen met allerlei lichamelijke klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, en gewrichtsklachten. Maar er zijn ook psychische gevolgen, die vaak worden onderschat: kinderen met overgewicht worden vaker gepest dan hun leeftijdsgenootjes bijvoorbeeld.

JOGG Dronten heeft speciaal voor deze kinderen de erkende leefstijlinterventie Cool2BFit naar de gemeente Dronten gehaald. Dit is een sportief programma voor kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar. De kinderen kunnen samen met hun ouders, onder deskundige begeleiding, verandering brengen in hun leefpatroon. Gedurende een half jaar wordt een intensief programma gevolgd onder begeleiding van een diëtist, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur. Tijdens het programma sporten de kinderen intensief. Het is niet alleen maar werken, er wordt een leuk en afwisselend programma aangeboden. Tevens zijn er ouder- en kindbijeenkomsten waar groepsvoorlichting en adviezen worden gegeven. Daarna komen de kinderen, zes maanden lang, wekelijks bijeen op een sportschool of sportvereniging om gezamenlijk te sporten onder deskundige leiding. Opnieuw wordt een zeer gevarieerd programma aangeboden waar plezier in bewegen voorop staat. Na de intensieve periode van een half jaar worden de kinderen nog een jaar lang begeleid om de veranderde leefstijl op langere termijn te leren volhouden. Voor meer informatie over Cool 2B Fit, kijk op de website www.cool2bfit.nl of door te mailen naar sportindronten@meerpaal.nl