DRONTEN - De Meerpaal Academie start met een gloednieuwe cursus: kinderyoga. “Kinderyoga geeft kinderen een goede balans tussen spanning en ontspanning”, vertelt docent Aleta Schwartz. “Tijdens kinderyoga staat plezier en ontspanning voorop. Naast het uitvoeren van yogahoudingen, worden er ook oefeningen en spelletjes gedaan op het gebied van onder andere concentratie, ademhaling en evenwicht. Aan het einde van de les is er regelmatig een creatieve verwerking, bijvoorbeeld het maken van een tekening.” De cursus bestaat uit 10 lessen en is onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen: 4 tot 6 jaar, 7 tot 9 jaar en 10 tot 12 jaar. De lessen vinden plaats in De Meerpaal in Dronten en starten vanaf 4 januari 2021.

Aleta is leerkracht in het basisonderwijs en kwam op het idee om docent kinderyoga te worden tijdens haar eigen yogalessen in De Meerpaal. “Ik ben zeer verrast over de uitwerking van deze lessen. Het geeft me een ontspannen en positief gevoel”, vertelt ze. “Ik begon me vrij snel te verdiepen in kinderyoga. Ik merkte dat kinderen in het dagelijks leven soms overprikkeld kunnen raken. Het lukt hen dan niet altijd om zelf de rust te vinden. De lessen die ik geef, dragen bij aan het ervaren en leren kennen van het eigen lichaam. Leren om lekkerder in je vel te zitten. Naast het geven van lessen, gebruik ik kinderyoga ook op school om kinderen tussen de lessen door te laten bewegen en de rust te laten hervinden. Ze kunnen daarna met frisse moed weer verder.”

Lessen op maat
Iedere les heeft eenzelfde opbouw. Dit is vooral bij jonge kinderen erg fijn, omdat zij houden van structuur. Daarentegen is de inhoud van de lessen elke week anders. Aleta: “Ik werk iedere les aan de hand van een thema. Meerdere lessen achter elkaar hebben dan één onderwerp. Dit zijn vaak thema’s die aansluiten bij de seizoenen of de actualiteit. Bij oudere kinderen kunnen dit ook thema’s zijn als faalangst en perfectionisme.” Leerlingen krijgen ook de ruimte om aan te geven wat zij graag in de les willen doen of leren. Er wordt dan samen gekeken naar de mogelijkheden om dit toe te passen in de les. “Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen plezier en ontspanning ervaren tijdens de yogales.”

Kijk voor het volledige cursusaanbod op www.meerpaal.nl/cursussen en vraag een gratis proefles aan.