DRONTEN - Op woensdag 10 maart organiseert Alzheimer Dronten in samenwerking met De Meerpaal een online Alzheimer Café. Door de geldende coronaregels is het contact met de mensen om je heen anders. Er komen minder mensen op bezoek, uitstapjes worden minder en ook de dagelijkse dingen verlopen anders. Maar hoe ga je in deze tijd om met je naaste met dementie? En wat als je zelf dementie hebt? Tijdens het Alzheimer Café komt dit onderwerp uitgebreid aan bod. De avond start om 19.30 uur en deelname is gratis.

Elma Everears, sociaal werker bij De Meerpaal en mede-initiatiefneemster van de Alzheimer Cafés in Dronten, is blij met deze online editie. “Vanwege alle maatregelen konden al meerdere bijeenkomsten niet doorgaan. Een lastige situatie, vooral voor de mensen waarvan hun naaste Alzheimer heeft. Deze cafés zijn er niet alleen om informatie te verschaffen, het is ook bij uitstek een gelegenheid om lotgenoten te treffen.” De avonden worden als warm bestempeld door de bezoekers en men vindt het fijn om met elkaar in gesprek te gaan. De Alzheimer Cafés staan bekend om de verbindende factor. Maandelijks worden bepaalde thema’s uitgelicht waarbij er kennis wordt gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Elma: “Het Alzheimer Café Dronten bestaat al sinds 2011 en met uitzondering van de augustusmaand, organiseren we iedere maand een bijeenkomst met circa 25 bezoekers. Met de online edities hopen we weer regelmaat terug te brengen in de bijeenkomsten.”

Samen voor elkaar
“Mensen voelen zich in deze periode meer opgesloten. Dagbestedingen zijn niet altijd open en de ondersteuning loopt anders”, vertelt Elma. “Sommigen zitten letterlijk 24 uur per dag op elkaars lip. In de afgelopen periode hebben we dan ook met regelmaat contact gezocht met de doelgroep middels digitale middelen, een attentie aan huis en een open inloop toen het nog mogelijk was. Als Meerpaal vinden we het heel belangrijk om te weten wat er speelt, want we kunnen op vele fronten ondersteuning bieden als het even lastig is. We hopen met het opstarten van de cafés weer de laagdrempeligheid te bieden, misschien met de online edities nog wel meer dan voorheen. Je komt zelf namelijk niet in beeld, maar het is wel mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan middels de chatfunctie.

Het online Alzheimer Café is gratis. De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Schrijver Ruud Dirkse zal de avond leiden. Aanmelden kan via onderstaande link of via alzheimerdronten@gmail.com, of het telefoonnummer 06-20490410. Aanmeldlink: https://webinar.amulet.nl/webinars/59