BIDDINGHUIZEN - Na drie jaar zonder evenementen blikt de organisatie van Defqon.1 Weekend Festival terug op een zeer geslaagde 2022 editie van het evenement. Het evenement vond dit jaar voor het eerst vier dagen plaats, van donderdag 23 juni tot en met zondag 26 juni. Over het hele weekend verwelkomde het evenement bijna 100.000 bezoekers, waarvan 50.000 op de camping verbleven, uit ruim 100 verschillende landen op het festivalterrein in Biddinghuizen.


De sfeer was bijzonder goed en de ontlading bij zowel bezoekers als onze gehele crew was groot,” aldus Sander Bijlstra, managing-director van Q-dance. De laatste bezoekers verlieten op maandagmiddag om 14:00 uur het festival dat volgens hulpverleners- en diensten veilig is verlopen zonder grote incidenten.
Burgemeester Gebben kijkt terug op een succesvolle terugkeer van het evenement. ‘‘De wind stond deze editie richting Oostelijk Flevoland. De effecten gaan we net als andere edities evalueren. Neemt niet weg dat geluid een complexe materie is, waarbij de feitelijke constatering en de beleving niet met elkaar in verband staan.’’ De burgemeester constateert een afname van het aantal aanhoudingen: ‘’Ik heb diep respect voor allen die zich hebben ingezet, maar ook zeker voor het Defqon.1 publiek dat met 65.000 bezoekers per dag heeft laten zien zich als gast te hebben gedragen.’’

Over het weekend heeft de politie in totaal 12 personen aangehouden ter zake van het bezit van verdovende middelen. Dank van de burgemeester gaat uit aan de betrokken veiligheidsdiensten en de samenwerking tussen hen en Q-dance, de organisatie van het festival, die er samen voor hebben gezorgd dat het festivalweekend soepel is verlopen.

Geluidsnorm

Het gehele weekend zijn er door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) op diverse geluidmeetlocaties geluidmetingen verricht. Hierbij is getoetst, op basis van 10-minuutsmetingen, of de organisatie voldeed aan de gestelde geluidnormen. Uit deze geluidscontroles is gebleken dat er het gehele weekend geen overschrijding van de geluidsnorm heeft plaatsgevonden. Ook zijn continue geluidmetingen, zoals voorgeschreven in de vergunning, gedurende het hele evenement uitgevoerd door zowel Walibi Holland als de evenementenorganisatie van Defqon.1. Met dit jaar voor het eerst een extra festivaldag op de donderdag werd de programmering ten opzichte van voorgaande jaren aangepast. Dit resulteerde in een nieuwe programmering met hierin minder geluid in de nacht.

De OFGV heeft namens gemeente Dronten de ontvangen klachten in behandeling genomen. Deze klachten zijn telefonisch en per e-mail ingediend bij de OFGV en gemeente Dronten zelf. Tijdens het evenement zijn 377 klachten binnengekomen, allen betreft geluid. De uitkomst van de metingen en klachten worden geanalyseerd en maken onderdeel uit van de integrale evaluatie.