DRONTEN - Op vrijdag 11 september onthulden wethouder Siepel van gemeente Dronten en gedeputeerde De Reus van provincie Flevoland het bouwbord van het project PowerParking. Daarmee gaven zij het startsein voor de aanleg van bijna 1100 zonnepanelen op het parkeerterrein achter het gemeentehuis van Dronten. Dit is onderdeel van het innovatieve en duurzame EFRO-project PowerParking (EFRO: Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) met als doel om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren. “Duurzaamheid is een van de speerpunten van onze gemeente. Ik ben er dan ook extra trots op dat we dit prachtige duurzame en innovatieve project hier in Dronten mogen neerzetten”, aldus wethouder Siepel, portefeuillehouder voor het project verbouwing gemeentehuis. De oplevering wordt maart 2021 verwacht. Gedeputeerde De Reus: “PowerParking draagt bij aan de integratie van duurzame energie en duurzame mobiliteit. Dit innovatietraject is tot stand gekomen door de gezamenlijke inzet van ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen. Van deze pilot kunnen alle betrokken partijen veel leren over het opzetten van dergelijke parkeerterreinen, in Flevoland en daarbuiten.”


Vier duurzame vliegen in één klap

Naast de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de solar-carports op de parkeerplaatsen kunnen door deelname aan dit project ook een batterij (vooropslag/buffering) en openbare laadpalen gerealiseerd worden. Met als doel om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren zodat het duurzaam gerenoveerde gemeentehuis energieneutraal wordt en elektrische auto’s kunnen laden op zonne-energie. Hiermee slaan we vier duurzame vliegen in één klap:

  1. bijdrage aan aandeel hernieuwbare energieopwekking,
  2. tegengaan van overbelasting van het energienetwerk,
  3. duurzaam driedubbel grondgebruik met parkeren, opwekken en laden,
  4. en een stimulans van elektrische mobiliteit.

De laadinfrastructuur is zowel voor openbaar laden als voor de elektrische voertuigen van de gemeente zelf. Naast de parkeerplaats wordt ook een deel van het loop- en fietspad bij het gemeentehuis overkapt.

Innovatief in energietransitie

In het EFRO-project PowerParking werken verschillende partners met elkaar samen: provincie Flevoland, gemeente Dronten, TU Delft, Eneco, Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark, Alfen en Pontis Engineering. Zij zijn het erover eens dat dit slimme en flexibele energiesysteem op een innovatieve manier bijdraagt aan de energietransitie. Het EFRO-project wordt gefinancierd vanuit het Kansen voor West II-programma, met cofinanciering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Flevoland en alle partners.