DRONTEN - Kunstenares Iris Hagel uit Dronten gaat het kunstwerk maken voor het gemeentehuis van Dronten. Dat is de uitkomst van de aanbesteding waarvoor 52 kunstenaars belangstelling toonden. In het kunstwerk staat de verbinding tussen het verleden en de toekomst centraal. Hagel zal daarbij gebruik maken van de ideeën en symbolen die vorig jaar door inwoners zijn aangedragen. Het kunstwerk komt in het midden van de publiekshal en wordt 13 meter hoog. Het wordt gemaakt van gerecyclede PETG platen. Realisatie is voorzien in de tweede helft van dit jaar, bij de heropening van het gemeentehuis wordt ook het kunstwerk onthuld.


Drontense Iris Hagel
Iris Hagel is geboren en getogen in de gemeente Dronten. Ze studeerde ruimtelijk ontwerp aan de AKV Sint Joost in Breda, won direct na haar afstuderen de Atelierprijs en startte een eigen bedrijf: Kans op Hagel. Haar werk was te zien op de Milaan designweek en de Dutch designweek. “Opgroeien in Dronten betekende voor mij opgroeien in een hechte gemeenschap, waarin veel zelf georganiseerd en gedaan werd. Dat zorgde ervoor dat er waardevolle vriendschappen ontstonden. De saamhorigheid in onze gemeenschap en de ruimte om jezelf te kunnen zijn horen wat mij betreft typisch bij Dronten”, aldus Iris.

Het kunstwerk
In het kunstwerk staat de verbinding tussen het verleden en de toekomst centraal. De ideeën en symbolen die vorig jaar door inwoners zijn aangedragen zoals de Polderpioniers, de Swifterbant Cultuur en het Vliegersmonument worden gebruikt in het kunstwerk. Het heden kenmerkt zich door onder meer Lowlands, de windmolens en de Aeres Hogeschool, waar de boeren van de toekomst worden opgeleid. De toekomst wordt een weerspiegeling aan het plafond. Hagel: “Omdat wij, de inwoners van de gemeente Dronten, de toekomst zijn. En wanneer je naar de toekomst kijkt, zie je jezelf. Zo beseffen we als we het gemeentehuis binnenlopen dat onze gemeenschap door onze ouders en grootouders is gemaakt en dat het nu aan ons is om Dronten verder te brengen. Dat we het zelf, maar vooral ook samen moeten doen om ervoor te zorgen dat het een mooie en bijzondere plek blijft, een plek die zichzelf blijft vernieuwen.”

Selectieproces
Van de 52 kunstenaars die belangstelling toonden, mochten zes kunstenaars op 13 en 14 mei hun visie en schetsontwerp presenteren aan de daarvoor speciaal ingestelde beoordelingscommissie van inwoners. De makers die in 2019 een winnend kunstwerk maakten voor de tentoonstelling over de identiteit van Dronten, zijn uitgenodigd om zitting te nemen in deze commissie, die werd bijgestaan door kunstenaar en hoofd beeldende vorming bij De Meerpaal, Monique Hanekamp. Op 18 mei jl. kwam het besluit: de visie en het schetsontwerp van Iris Hagel werd als beste beoordeeld.

Maria van Vegchel, lid van de beoordelingscommissie: “Iris, een jong aanstormend talent geboren en getogen in Dronten, heeft een prachtige presentatie gegeven over hoe zij de gemeente Dronten altijd heeft ervaren en hoe zij dit zou verbeelden in een kunstwerk. Ze heeft zich goed verdiept in wat inwoners van de gemeente Dronten eind vorig jaar hebben gedeeld met de gemeente over de identiteit van het dorp. Zij heeft deze op een speelse manier verwerkt in het kunstwerk. Er valt veel te beleven aan het werk en inwoners zullen de dorpen en symbolen goed herkennen. Iris laat het kunstwerk maken door plaatselijke bedrijven. Zo is het werk straks dubbel gedragen door inwoners van de gemeente Dronten. Al met al is het kunstwerk dat tot aan het dak van het gemeentehuis zal reiken, een trotse afspiegeling van het verleden en zorgt de spiegel bovenin voor vertrouwen, dat we, met inzet van ieder individu, deze mooie aangegeven lijn voort kunnen zetten in de toekomst”.

Achtergrond
In het kader van de renovatie van het gemeentehuis is in 2019 een breed participatietraject uitgevoerd met inwoners van de gemeente Dronten. Tijdens dat traject is aan inwoners gevraagd welke praktische wensen zij hebben voor het gemeentehuis. Ook is de vraag gesteld hoe inwoners aankijken tegen de identiteit van Dronten en hoe deze tot uiting moet komen in de vormgeving van het gemeentehuis. Het kunstwerk heeft betrekking op het onderdeel van het participatietraject over de vormgeving. De uitkomsten van het traject waren de basis voor de uitvraag van een kunstwerk en zijn samengevat in de woorden: Ruimte, Saamhorigheid en Trots.