DRONTEN - Van 2 tot en met 5 september hebben de gemeente Dronten en de politie gezamenlijk campings, vakantieparken en havens bezocht. Tijdens deze bezoeken werden havenmeesters en eigenaren geïnformeerd in laagdrempelige gesprekken over de risico’s en gevaren van ondermijning.

Uit landelijke cijfers en ervaringen blijkt dat er op campings, vakantieparken en havens een verhoogd risico is op ondermijnende activiteiten. Aangezien de gemeente Dronten veel van deze locaties heeft, heeft het Ondermijningsteam van de gemeente samen met de politie besloten de locaties te bezoeken.

Bewustwording van signalen en gevaren

Campings en vakantieparken zijn aantrekkelijk voor criminelen vanwege het beperkte toezicht en de anonimiteit. De criminelen kunnen zich langere tijd verschuilen op deze locaties of bungalows en caravans gebruiken voor de opslag van verboden of gestolen goederen. Havens worden door criminelen vaak ingezet voor het smokkelen van goederen, verdovende middelen of zelfs personen.

Gesprekken met eigenaren en beheerders

Drie teams, bestaande uit BOA’s, toezichthouders en de politie, bezochten in drie dagdelen bijna alle relevante locaties in de gemeente Dronten. Tijdens deze gesprekken deelden eigenaren en havenmeesters ervaringen over ondermijnende criminaliteit en gaven de teams praktische tips om signalen van ondermijning beter te herkennen.

Burgemeester Jean Paul Gebben: “We willen weten wat er speelt op vakantieparken, campings en havens, maar de politie en gemeente kunnen niet alles in de gaten houden. Daarom vragen we eigenaren en bezoekers om verdachte zaken te melden. Zij zijn onze ogen en oren. Meld altijd bij de politie of gemeente.

Ondermijning

We spreken over ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. Op deze manier kan met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief opgetreden worden tegen misstanden. Kijk voor meer informatie over ondermijning ook op de website van de gemeente Dronten: https://www.dronten.nl/home/ondermijning/

Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij de gemeente, wijkagent of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.