FLEVOLAND - In 2023 werden er in Flevoland 1.190 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 34,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 44,2% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in de gemeente Noordoostpolder sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Sterkste toename in Noordoostpolder

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Flevoland het sterkst toegenomen in de gemeente Noordoostpolder. Hier waren vorig jaar 100 fietsendiefstallen: 81,8% meer dan in 2022. Ook in Almere (+48,7%) en Lelystad (+47,4%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder.

Niet overal in Flevoland steeg het aantal fietsendiefstallen: in de gemeenten Urk en Dronten was juist een daling. Op Urk nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-66,7%).

Almere gemeente met meeste incidenten

Vooral in Almere sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (565 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor bijna de helft van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Flevolandse gemeenten met veel diefstallen zijn Lelystad (420) en de Noordoostpolder (100).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In deze gemeenten meeste kans op fietsendiefstal

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Flevoland werd vorig jaar namelijk in elke gemeente een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente.

Van alle Flevolandse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Lelystad. Hier zijn in een jaar tijd 11,4 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens, veel meer dan het provinciale gemiddelde van 6,3.

De top 3 gemeenten binnen Flevoland waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Lelystad: 11,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  2. Almere: 6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

  3. Noordoostpolder: 4,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023