DRONTEN - De politie heeft vrijdag 13 november in Dronten twee mannen uit Wit-Rusland aangehouden nadat ze op heterdaad betrapt waren bij de diefstal van verzorgingsproducten in een supermarkt. De twee mannen van 39 en 40 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, zitten nog vast in afwachting van een snelrechtprocedure.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen vrijdag een auto rijden die volgens de politiesystemen in verband werd gebracht met ‘mobiel banditisme’, internationaal rondtrekkende daders die zich schuldig maken aan vermogensdelicten. De agenten volgden de auto en zagen dat deze stopte bij een supermarkt en dat de twee inzittenden de winkel binnen gingen. Een van de agenten volgde hen en zag dat de mannen vervolgens verzorgingsproducten in hun jas stopten en deze bij het verlaten van de winkel niet bij de kassa afrekenden. De twee mannen werden bij hun auto aangehouden voor winkeldiefstal en de auto en de gestolen spullen werden in beslag genomen. Op de camerabeelden in de supermarkt was later duidelijk te zien hoe de mannen de goederen uit de schappen pakten en in hun jas verstopten. De waarde van de goederen bedroeg ongeveer 285 euro.

Vakantiepark

Bij nader onderzoek bleek de auto gehuurd te zijn bij een bedrijf in Hilversum. Ook bleek dat de mannen verbleven op een vakantiepark in Doesburg. Het vakantiehuisje daar is doorzocht en daar vond de politie nog een geprepareerde tas. De tas was aan de binnenzijde bekleed met aluminiumfolie, een bekende manier van winkeldieven om de detectiepoortjes om de tuin te leiden. In de tas lagen ook nog nieuwe en ongeopende producten. Waarschijnlijk ook van diefstal afkomstig. De indruk bestaat dat het huisje vaker gebruikt wordt door personen die naar Nederland komen met het doel om vermogensdelicten als diefstal en inbraken te plegen.

Beide mannen stonden ingeschreven bij het AZC Ter Apel, maar verbleven daar niet meer. Op dit moment hebben ze geen rechtmatige verblijfsstatus, zodat ze na de strafrechtelijke afhandeling van deze zaak in vreemdelingebewaring gaan. Bij het onderzoek aan de persoonlijke documenten bleek ook dat de 40-jarige verdachte in het bezit was van een vals rijbewijs.

Georganiseerde criminaliteit

Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal. De leden van deze bendes verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. De opdrachtgever opereert meestal vanuit het buitenland.

De impact op ondernemers en burgers die slachtoffer worden van deze bendes is bijzonder groot. Slachtoffers die in hun eigen omgeving worden bestolen en opgelicht, voelen zich thuis vaak niet meer veilig. Het OM vindt het belangrijk om een sterk signaal af te geven tegen deze vorm van criminaliteit door hoge straffen te eisen. Daarbij worden in principe geen voorwaardelijke- of werkstraffen geëist, maar onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.